maanantai 18. tammikuuta 2016

Ohjeita tiedotusvälineiden otsikoiden tulkitsemiseen - 5 termiä

Tiedotusvälineissä on pistänyt varmaan useammallakin silmään ehkä hitusen turhankin lennokkaat otsikot verrattaessa itse jutun sisältöön. Tämän innoittamana Hukattujen ajatusten kompostissa julkaistaan ns. sekalaisia oikeinlukuohjeita ensimmäinen litania, siis kaikkiaan 5 kohtaa. Termistö on koottu erilaisista useamman kerran havaitusta piirteistä. Käytetyt esimerkit eivät liity tietystikään suoraan mihinkään aiheeseen ja esimerkeissä käytetyt numeraalin kaltaiset valmisteet ovat vain esimerkkikäyttöön valjastetut ja nautitaan vain ja ainoastaan ulkoisesti.


1. Siperian ilmasto + lumikaaos

Siperian  ilmastolla tarkoitetaan nykyisin säätä koskevissa tiedonannoissa lähinnä sitä, että Etelä-Suomessa on pakkasta, lämpötilan ollessa ehkä noin -20 celsiusastetta ja pahimmassa tapauksessa tuuli saattaa yltää 3-4:n metriin sekunnissa. Näin toteutuessa on syytä laittaa talvitakkia ja pitkää kalsaria päälle sekä kaivaa piippalakki naftaliinista. Erittäin huomionarvoista on, että Siperian ilmastoa koetaan nykyisin Suomessa joitakin kertoja vuodessa - otsikoissa. Lappia tämä uutisointi ei niinkään koske (paitsi sillätapaa, että saadaan otsikoihin se Suomessa jopa -40 astetta!), kuten ei mikään muukaan eteläsuomalaisia kiinnostava uutisaihe, jos ei pohjoista kyläkauppiasta tai mahdollisia kultalöytöuutisia huomioida. Lunta voi myös tulla ja "lumikaaos" saattaa "yllättää". Lumikaaos tarkoittaa sitä, että jos jossain on nyt 16cm lunta, on lumimäärä lumikaaoksen jälkeen jopa parikymmentä senttiä. Lumikaaoksessa on mukana useimmiten tuuli. Eli tuuli on vaikkapa 3 m/s ja lunta sataa esim. 2 cm. Näistä tekijöistä saattaa muodostua ilmiö, jota uutisoidaan nimityksellä "sankka lumipyry". Lisäksi voi tulla "liikennekaaos", kun Kehä III:lla liettualaisen kuljetusyrittäjän ajokki jää sutimaan ja samaan aikaan 80-luvun Datsun hyytyy radalle.

2. Satoja

Satoja tarkoittaa nykyjournalismissa mm. yt-neuvotteluiden yhteydessä samaa kuin 190.

3. Tuhansia

Tuhansia tarkoittaa samaa kuin 2000. Jos jokin kaupanalan toimija pudottaa hintoja noin 2000 tuotteesta, otsikoidaan se nykyopein muodossa "tuhansia". 

4. 90% vs. 10%

Luvut ovat 90% vs. 10% aivan oikeat, mutta ne voidaan tarvittaessa kääntää myös toisinpäin. Luvut voidaan myös ottaa omasta päästä (erilaisten virvoitusjuomien heittelijöitä kuitenkin varoen), kuten tässä esimerkkitapauksessammekin.

5. Iso joukkotappelu

Enemmän kuin 2 henkilöä nujakoi. Voi olla siis vaikka 3 tai 4:kin. Kuka näistä tietää...?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti